Sibírsky smrekovec

Sibírsky smrekovec – úžasná drevina s úžasnými vlastnosťami

Sibírsky smrekovec patrí medzi dreviny typické vysokou tvrdosťou, pevnosťou, tuhosťou, vyššou hustotou a odolnosťou voči opotrebeniu, vlhkosti, poveternostným podmienkam, drevokazným škodcom i hnilobe. Vysoký obsah živice a éterických olejov slúži ako prírodný ochranný konzervant a podpisuje sa pod odolnosť dreva. Za svoje unikátne fyzicko-mechanické i biologické vlastnosti vďačí sibírsky smrekovec aj extrémnym klimatickým podmienkam, v ktorých vyrastá (Sibír, sever Ruska). Vyznačuje sa bezchybnou ekologickou čistotou. Sibírsky smrekovec ako drevina podlieha tónovaniu a mimoriadne lákavá je jeho bohatá farebná škála, do ktorej spadá až 12 ligotavých slnečných odtieňov. Po estetickej stráne sibírsky smrekovec prevyšuje aj známe dreviny ako dub, buk, jaseň či javor.

Krásny vzhľad sibírskeho smrekovca

Sibírsky smrekovec je obľúbenou drevinou, s ktorou pracujú stavebné spoločnosti i dizajnéri naprieč celým svetom. Pomáha im totiž vytvárať objekty s puncom zdravej a jedinečnej  atmosféry prírody. Svoj krásny vzhľad si uchováva po celé roky, dokonca pri pomalom prirodzenom starnutí sa jeho odtieň môže zmeniť do nádhernej strieborno-šedej farby. Už bolo spomenuté, že sibírsky smrekovec obsahuje veľké množstvo živice. Vďaka tejto prirodzenej ochrane nie je potrebné chemické ošetrovanie jeho povrchu (impregnácia či iná povrchová úprava). Samozrejme, ak sa rozhodnete pre použite ochranného náteru, drevu to určite neublíži. Sibírsky smrekovec v našej ponuke pochádza výlučne z európskeho severu Ruska, Uralu a Sibíri, odkiaľ dovážame rezivo pre našich slovenských i zahraničných odberateľov.

Ako spoznáte sibírsky smrekovec?

K jeho typický znakom patria jemné pozdĺžne trhliny, väčšie suky (hrče) a žltkasté až červenohnedé sfarbenie. Sibírsky smrekovec je obľúbený v stavebnom priemysle, kde sa využíva pri výrobne nosných či podkladových konštrukcií – najčastejšie na terasách, záhradnom nábytku, pergolách a pod. V našej ponuke nájdete hobľované dosky, hobľované hranoly, terasové dosky, rumbus profil či imitácie hranola práve z tejto dreviny (naša ponuka zahŕňa aj BSHKVH hranoly, OSB dosky, termodrevo a i.). Na záver dodáme, že sibírsky smrekovec je považovaný za stabilné drevo, typické vysokou mechanickou odolnosťou, vyššou ohňovzdornosťou a nižšou nasiakavosťou v porovnaní s mäkkými drevinami. Stavte na kvalitu, ktorá sa vyplatí.